IVA (Verantwoord alcohol schenken)

Dit certificaat krijg je na het doornemen van de Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA) en het volbrengen van de daarbij behorende test.

TV Wolfsbosch heeft haar horecavergunning vernieuwd, waarin een aantal eisen is opgesteld. Zo behoren barvrijwilligers een certificaat verantwoord alcoholschenken te hebben. In onderstaande tekst lees je hoe dat in zijn werk gaat.

Verantwoordelijke rol 
Barvrijwilligers doen belangrijk werk. Dankzij hen kunnen clubleden na het tennissen nog gezellig samen van een hapje en een drankje genieten. Maar dat brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. De Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) biedt barmedewerkers de kennis om op een goede manier met deze verantwoordelijkheid om te gaan. 

Goed gedrag
Alcoholgebruik door jongeren onder de achttien jaar, alcoholmisbruik, rijden onder invloed: we willen dat hoe dan ook voorkomen. Bovendien stelt de Drank- en Horecawet dat verenigingen die alcohol schenken en een vergunning hebben over gekwalificeerd barpersoneel moeten beschikken. ‘Gekwalificeerd’ betekent in dit geval ‘in bezit van een certificaat’.

Hoe werkt het?

  • In de IVA lees je wat een barvrijwilliger moet weten om verantwoord alcohol te schenken. Als je die informatie hebt gelezen en bekeken, wordt je kennis getoetst aan de hand van twintig vragen.
  • Slaag je voor de toets, dan kun je direct je certificaat printen. Ook ontvang je een certificaat per e-mail. TV Wolfsbosch registreert de gekwalificeerde barmedewerkers. 
  • Ga naar http://www.nocnsf.nl/IVA.
  • Vul bij ‘E-mailadres barverantwoordelijke’ in: [email protected]. Dit is belangrijk, anders kunnen we geen overzicht bijhouden.
  • Vul bij ‘Naam barverantwoordelijke’ in: Frank Verstijnen.
  • Vul bij ‘Aangesloten bij welke bond (afkorting)’ in: KNLTB
  • Bij ‘E-mailadres ondernemingsdossier (indien bekend)’ hoef je niets in te vullen.

En verder?
We houden bij wie een certificaat heeft en leggen dat vast in het logboek achter de bar, samen met de vergunning. Dat wordt geëist in de vergunning. We houden bij hoeveel leden een certificaat hebben gehaald en publiceren dat aantal op de website van Wolfsbosch. 

Ons huishoudelijk reglement is op deze vergunning aangepast.

De gemeente controleert of wij ons aan de eisen van de vergunning houden, onder andere door mystery guests.

Met vriendelijke groet,

William Barker, voorzitter Paviljoencommissie TV Wolfsbosch